En dag i revisorsyrket

För er som är intresserade av att veta hur en arbetsdag för en revisor kan se ut kommer här ett utdrag ur en relativt typisk dag. Dock är sällan den ena dagen den andra lik och det är därför svårt att beskriva hur en ”normal” dag ser ut.

8.00 Anländer till kontoret och börjar med att starta upp min dator och hämta en kopp kaffe.

8.15 Kollar om det kommit någon epost efter att jag gick hem igår medan jag dricker dagens första kopp kaffe. Jag och en assistent ska ut på kundbesök hela dagen och assistenten tittar förbi mitt rum för att höra sig för om tidsplanen för dagen och vilket material vi behöver packa ihop och ta med till kundbesöket.

8.30 Packar i hop dator och tar med mig min FAR-bok och lite annat som är bra att ha med sig på kundbesöket. Träffar assistenten i receptionen och vi ger oss av till kunden.

8.45 Anländer till kunden. Småpratar lite med ekonomipersonalen och lämnar av våra saker i ett konferensrum där vi ska tillbringa dagen. Startar upp våra datorer och hämtar kaffe under tiden.

9.00 Diskuterar med assistenten om hur vi bäst sätter igång med arbetet och börjar strukturera upp min dag.

9.15 Träffar ekonomipersonal och företagsledning och har ett möte om händelser sedan vi senast talades vid och om hur vi har tänkt att lägga upp dagens granskning. Vi bokar tid för intervjuer med personal på företaget och går igenom vilket material vi behöver få tillgång till under dagen.

9.45 Jag och assistenten ger oss av på var sitt håll och börjar granska. De följande timmarna består av intervjuer med personal på företaget, dokumentation, kopiering av viktiga dokument som behövs till års- och grundakt, handledning av assistenten och att svara på frågor, analysera saldon i balans- och resultaträkningen m.m.

12.00 Lunch tillsammans med kunden.

13.00 Diskuterar med assistenten om hur vi ligger till med dagens granskning. Håller vi den ursprungliga planen eller behöver assistenten hjälp att hinna färdigt på något område? Har det tillkommit några frågor som vi inte räknat med ursprungligen?

13.30 Fortsätter granskningen från förmiddagen.

17.00 Packar ihop datorer och material och ger oss av tillbaka till kontoret.

17.15 Tillbaka på kontoret igen. Packar upp min dator och börjar med att gå igenom och besvara dagens mail. Kollar om det kommit någon post/fax och småpratar lite med kollegorna på kontoret.

17.45 Tar en macka vid datorn samtidigt som jag fortsätter besvara mail.

18.00 Dokumenterar klart dagens granskning för att säkerställa att inget viktigt glöms bort tills nästa dag. Indexerar arbetspapper och sätter in i årsakten. Gör upp en grov granskningsplan för nästkommande dag då vi fortsätter kundbesöket.

20.00 Lämnar kontoret och åker hem.

Bestämmer vem på företaget jag behöver intervjua och vilka poster i balans- och resultaträkningen som jag ska börja med. 

Periodvis under året blir arbetsdagarna på revisionsbyrån ganska långa. Detta kompenseras genom möjligheten att arbeta kortare dagar under lågsäsongsperioder. Hur lång högsäsongen är och när den inträffar är olika beroende på vilken typ av och hur många kunder byrån har. I normalfallet skulle jag vilja säga att högsäsongen sträcker sig från januari-mars och maj-början av juli.

<< Tillbaka

1 kommentar »

  1. Anders said

    Är detta en beskrivning utav en dag på hög eller låg säsong?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: