Karriärmöjligheter som revisor

Många tror att en karriär inom revision enbart innebär att bli auktoriserad revisor. Men det finns fler karriärvägar än så. (Nedanstående gäller främst medelstora eller stora revisionsbyråer)

För att förstå vilka karriärvägar som finns börjar jag med att försöka förklara hur en revisionsbyrå ofta är uppbyggd hierarkiskt.

På revisionsbyrån arbetar man oftast i team. Som nyanställd utan tidigare revisionserfarenhet börjar du som revisorsassistent. Detta innebär att du har en granskningsledare som tilldelar dig arbetsuppgifter och även går igenom ditt arbete och ger dig feedback. Revisorsassistent är man oftast i 1-2 år.

En granskningsledare är en mer erfaren revisorsassistent, som har jobbat ca 2-4 år eller mer. Granskningsledaren rapporterar till en manager eller direkt till påskrivande revisor. Det är också managers eller påskrivande revisors uppgift att gå igenom granskningsledarens och revisorsassistentens arbete för att säkerställa kvaliteten på revisionen.

En manager (andra benämningar finns beroende på byrå) sköter merparten av uppdraget och är näst efter påskrivande revisor den som har huvudansvaret för revisionen. Managers är i stor utsträckning involverade i att skapa en god relation med kunden och att besvara mer komplicerade frågor som kunden kan ha. De flesta managers är godkända eller auktoriserade revisorer.

Manager och granskningsledare rapporterar iakttagelser och synpunkter till påskrivande revisor, som även ska gå igenom hela revisionsuppdraget innan revisionsberättelsen avges. Många av de påskrivande revisorerna är delägare (partners) i byrån.

Karriären inom revision behöver alltså inte gå rakt mot en auktorisation och ett delägarskap. Många revisorer stannar som managers och är nöjda med den rollen. Man kan även vara påskrivande revisor utan att vara delägare.

2 kommentarer »

  1. Carl said

    Hej! Jag undrar hur det ser ut med alternativa karriärvägar utanför revisionen. Finns det statistik eller ett humm om hur många som går till cfo, vd, controllers, redovisningjobb etc hos kunder och andra bolag?

  2. Hello there, You’ve done an excellent job.
    I will definitely digg it and personally suggest to my friends.
    I am sure they will be benefited from this web site.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: