Hur går revisionen till?

Enligt RS (Revisionsstandard i Sverige) skall revisorn utföra revisionen enligt god revisionssed. Detta innebär i stort sett att följa RS. I RS finns de grundläggande principerna och tillvägagångssätten för revisionen. RS ska således användas vid revision av ett företags årsredovisning, bokföring och företagsledningens förvaltning.

Små revisionskunder granskas ofta bara i samband med årsbokslut. Något större kunder granskas däremot i flera steg dels eftersom det skulle bli alltför omfattande att granska allt efter årsskiftet och dels för att hinna upptäcka eventuella felaktigheter och problem på ett tidigt stadium. Hur granskningen läggs upp beror på hur komplext uppdraget är. Nedan följer en genomgång av hur granskningen av ett medelstort till stort företag kan gå till.

Planering

Innan granskningen påbörjas gör revisorn upp en plan för revisionen  genom att utarbeta en revisionsstrategi och ett detaljerat angreppssätt för revisionen. Planeringen syftar till att revisionen ska kunna utföras på ett effektivt sätt och i rätt tid.  I planeringen bedöms bland annat vilka granskningsområden som är väsentliga och hur stor risk för väsentliga fel det finns.

Löpande granskning/Förvaltningsrevision

Under hösten ägnar sig revisorerna främst åt att göra så kallad löpande granskning. Med löpande granskning menas bland annat förvaltningsrevision, då man granskar styrelsens och verkställande direktörens förvaltning och skatter och avgifter. Skatter och avgifter granskas eftersom brister inom detta område kan leda till oren revisionsberättelse. Vid en löpande granskning granskar man också resultat- och balansräkningarna analytiskt och jämför mot olika perioder. På så sätt upptäcks eventuella orimliga saldon och förändringar jämfört med föregående år.

Under hösten kartlägger och testar revisorerna också kundens system för interna kontroller. Med system för interna kontroller menas de riktlinjer och rutiner (interna kontroller) som företagsledningen har satt upp för att så gott det går säkerställa att verksamheten sköts väl och effektivt. Exempelvis att tillgångar skyddas, att oegentligheter och fel förhindras och upptäcks och att redovisningen är riktig och fullständig.

Bokslutsgranskning

Bokslutsgranskningen följer upp den löpande granskningen och det är nu man granskar de slutgiltiga balans- och resultaträkningarna. Om kundens system för intern kontroll vid den löpande granskningen visade sig vara effektivt så kan revisorn till viss del förlita sig på detta i bokslutsgranskningen. Om så inte var fallet måste revisorn utföra detaljerad granskning av transaktioner och saldon.

Revisorsassistentens ABC

Datorn som hjälpmedel vid revision

Dokumentation

Vad är skillnaden mellan en årsakt och en grundakt?

6 kommentarer »

 1. […] Hur går revisionen till?  […]

 2. ina said

  Har ni tipps på några böcker om hur revisionen går till praktiskt?

 3. door repair houston

  Hur går revisionen till? | Allt om revision

 4. Bane said

  Lite om genomgång av revision

 5. QQ Online said

  This piece of writing is truly a pleasant one it helps new
  the web viewers, who are wishing in favor of blogging.

 6. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be
  on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you,
  I definitely get irked while people think about worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the
  whole thing without having side-effects , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: