Stor eller liten byrå?

Jag får ofta frågan från studenter om vad som är bäst – att jobba på en liten byrå eller på en av de stora (Öhrlings PwC, KPMG, Ernst & Young, Deloitte). Med en mindre byrå menas färre än 30 anställda, dock inte enmansbyråer.

Svaret beror på vad du har för mål som revisor och vad du är intresserad av.

En mindre byrå ägs ofta av ett fåtal personer och de kunder man jobbar med är små och medelstora bolag. En del av kunderna revideras inne på kontoret. Den mindre byrån reviderar sällan några börsbolag. Fördelarna med att arbeta på en mindre byrå är att du i hög grad kan vara med och påverka byrån och att du arbetar närmare alla på byrån. Som revisor på en mindre byrå med små- till medelstora företag som kunder fungerar du också ofta som ett bollplank för kunderna i diverse frågor. Större bolag har mycket egen expertis inom företaget och de frågeställningar som dyker upp är ofta av komplicerad natur, och måste besvaras av manager eller påskrivande revisor. Arbetsbelastningen är också ofta något mindre på små byråer. Detta beror på typen av kunder. Börsbolag revideras ofta kvartalsvis, utöver bokslutsrevision, och har skarpa deadlines.

Fördelen med att arbeta på de stora byråerna är bland annat utvecklingsmöjligheterna. Dessa byråer har resurser att låta de anställda gå extra utbildningar och ordnar ofta mycket kringaktiviteter för att alla på byrån ska lära känna varandra. Är du intresserad av börsbolag är det till de stora byråerna du ska söka dig. De större byråerna har också ofta t ex skattejurister och momsexperter anställda på företaget medan de mindre byråerna anlitar dessa tjänster externt.

Sammanfattningsvis beror det alltså på dina egna intressen och framtidsvisioner vilken typ av byrå du bör välja. Vill du jobba med stora, börsnoterade bolag eller mindre till medelstora bolag? Vill du arbeta i en familjär grupp eller i ett något striktare och mer hierarkiskt företag? Vad är dina karriärmål och vad vill du uppnå på längre sikt?

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: