Vilken utbildning krävs för att bli revisor?

För att arbeta som revisorsassistent krävs ofta kandidat- eller magisterexamen i ekonomi med inriktning mot redovisning. Därutöver är det många byråer som även kräver att den sökande läst samtliga kurser som krävs för revisorsexamen. Dessa kurser är enligt Revisorsnämndens föreskrifter (RNFS 2001:3):

Ämne

Minsta antal poäng som skall ha erhållits
Företagsekonomi 60
Juridik 30
Övriga obligatoriska ämnen 20 (sammanlagt)

Företagsekonomi

Studierna skall ge kunskap om ekonomisk teori och metod samt om ämnesområden av särskild betydelse för revisionsverksamhet. Särskilt avseende skall fästas vid studier i redovisning (inklusive koncernredovisning), revision, finansiering, ekonomistyrning och organisationslära.

Juridik Studierna skall ge kunskap om rättssystemets struktur, juridisk metod samt materiell rätt av betydelse för revisionsverksamhet. I studierna skall ingå handelsrätt och beskattningsrätt
– Handelsrätt Studierna skall omfatta minst 20 poäng. Särskilt avseende skall fästas vid associationsrätt samt lagstiftning om konkurs och obestånd samt förmögenhetsbrott.
– Beskattningsrätt Studierna skall omfatta minst 10 poäng. Särskilt avseende skall fästas vid inkomstbeskattning av företag. I ämnet skall också behandlas andra skatter och avgifter med anknytning till företag, främst mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter.
Övriga obligatoriska ämnen (informations- och databehandling, nationalekonomi, matematik samt statistik Samtliga ämnen skall studeras. De får studeras integrerade i andra ämnen.

En uppsats i valfritt ämne på nivån över 40 poäng skall ingå.

För att bli godkänd revisor krävs utöver den teoretiska utbildningen som nämndes ovan även praktisk utbildning på en revisionsbyrå. Utbildningen ska pågå under minst tre år på heltid. Den praktiska utbildningen ska särskilt omfatta revision av årsbokslut och koncernbokslut eller liknande redovisningshandlingar och ska ske under handledning av en godkänd eller auktoriserad revisor. Det krävs alltså minst tre års anställning som revisorsassistent innan prov för revisorsexamen kan avläggas.

Revisorsexamen avläggs genom ett skriftligt prov hos Revisorsnämnden. Om man godkänns på detta prov kan man sedan ansöka om godkännande hos Revisorsnämnden. Godkännandet gäller i fem år, därefter får man ansöka om att erhålla fortsatt godkännande. För detta krävs dock inget nytt prov.

För att bli auktoriserad revisor krävs högre revisorsexamen. För att få avlägga prov för högre revisorsexamen måste den sökande vara godkänd revisor och ha fem års praktisk utbildning på revisionsbyrå. Av den praktiska utbildningen ska en viss del omfatta medverkan vid revision av företag som pga sin storlek eller annan anledning är svåra att revidera. För högre revisorsexamen fordras till skillnad från revisorsexamen att man har en magisterexamen eller motsvarande från universitet eller högskola. Liksom godkännandet så gäller auktorisationen i fem år, varefter den måste förnyas.

Intern utbildning på revisionsbyrån >>

63 kommentarer »

 1. Matilda Forsström said

  Hej!

  Jag ska ta min master i accounting vid ett amerikanskt universitet men vill gärna jobba i Sverige när studierna är avklarade. Hur tror ni arbetsmarknaden ser på en CPA (certified public accountant) i jämförelse med någon som har klarat ert test för en revisorsexamen? Tror ni jag kan få jobb på en revisionfirma i Sverige med titeln CPA?
  Jag uppskattar er tid och hoppas att inte in fråga är för oklar!

  Mvh,
  Matilda

 2. sara said

  hej!

  Jag undrar bara hur det är med lönen om man jobbar som assistent/revisor? allt är klart med sajten förutom lönen!
  en annan fråga är att måste man jobba som asistent först?
  vad menas med fem års praktik? ska man praktisera i fem år?
  MVH
  Sara

 3. Sara said

  Hej

  Jag undrar om det finns någon utbildning som är ett helt program som man kan läsa för att bli revisor eller måste man läsa ”lösa kurser”? VOre jättetacksam om ni kunde hjälpa mig med ett snabbt svar då ansökningstiden på de flesta utbildningar går ut snart. Undrar om det finns något sånt program i framförallt skåne men även andra ställen är relevanta.
  Tack på förhand mvh sara

 4. Elmas said

  Hej,

  Jag undrar om det finns någon post i den finansiella rapporten, alltså RR och BR som det oftast brukar uppstå missuppfattningar eller problem kring? Jag håller nämligen på och skriver en uppsats om kommunikationsbrister mellan revisorer och företag och i och med att ämnet är så brett så kommer jag att avgränsa mig genom att hitta en specifik post att skriva om.

  Tack på förhand
  Elmas

 5. Anna said

  Hejsan. Jag undrar om du kan ge exempel på lämpliga skolor att utbilda sig till revisor i göteborg. Finns det någon direkt linje man kan gå eller måste man bygga ihop sina kurser själv? Mvh Anna.

 6. salma said

  hej
  jag är utbildat till ekonomiassostnt och jag letar efter en revisor utbildning kan ni hjälpa mig att hitta rätt utbildning
  mvh
  Salma

 7. Emma said

  Hej, visst kan man jobba som revisor efter examinerad civilekonom utbildning?

 8. Kereem said

  Hej , jag undrar om ni kan ge exempel på lämpliga skolor att utbilda mig som revisor, och jag studera nu på gymnasial i komvux. MVH Kereem

 9. Therese Karlström said

  Hej!

  Jag har en magisterutbildning i ekonomi och har läst kurs i statistik. Dock har min inriktning varit marknadsföring/affärsutveckling. Vill nu komplettera i ekonomi/juridik för att ha behörighet till revisorsexamen (efter arbete i 3 år på rev.byrå)

  Ekonomi: Vad är det jag behöver komplettera med för behörighet i ekonomi? (koncernredovsning + revision?)

  Tacksam för svar

  MVH/Therese

 10. […] har verksamhetsrevisorn kallats för lekmannarevisor eftersom man varken är utbildad, auktoriserad eller godkänd att vara revisor för ett större företag eller ekonomisk förening. […]

 11. Julia said

  Jag undrar bara hur det är med lönen om man jobbar som assistent/revisor? allt är klart med sajten förutom lönen!
  Alltså vad får man för lön under de år man gör praktiken?
  en annan fråga är att måste man jobba som asistent först?
  vad menas med fem års praktik? ska man praktisera i fem år?
  Tack på för hand

  MVH Julia

 12. Jane Graversen said

  Jeg er revisor i Danmark og har 8 års erfaring og er uddannet cand.merc.aud (kandidat i revision) fra CBS (Copenhagen Bussines School). Da jeg bor i Malmö overvejer jeg muligheden for at søge arbejde som revisor i Sverige. Kan jeg blive godkänd revisor i Sverige på baggrund af min uddannelse og erfaring fra Danmark? Hvis jeg skal tage revisorsexamen er min uddannelse i Danmark så adgangsgivende eller skal jeg supplere med yderligere fag.

  Kan en godkänd revisor underskrive selskabsretlige og skatteretlige erklæringer (deklarationer) i Sverige eller skal man være auktoriserat revisor?

 13. Sofia said

  Hej. jag funderar på att utbilda mig till rivisor.
  Jag undrar bara hur det är med lönen om man jobbar som assistent/revisor? Alltså vad får man för lön under de år man gör praktiken?
  en annan fråga är att måste man jobba som asistent först?
  vad menas med fem års praktik? Ska man praktisera i fem år, eller ska man jobba/ hålla på med det i 5 år?
  Tack på för hand

 14. ediga said

  Hej
  Hej. jag funderar på att utbilda mig till rivisor.
  Jag undrar bara hur det är med lönen om man jobbar som assistent/revisor? Alltså vad får man för lön under de år man gör praktiken?
  en annan fråga är att måste man jobba som asistent först?
  vad menas med fem års praktik? Ska man praktisera i fem år, eller ska man jobba/ hålla på med det i 5 år?
  Tack på för hand

 15. Aynur Murat said

  hej. Jeg skal studere ekonomiprogrammet i skövde denne termin, og blir sannsynligvis ferdig med det våren 2014. når jeg er ferdig med skolen kommer jeg til å väre 27 år. om jeg skal jobbe (minst) 3 år for å bli godkjent revisor, og senere 2 år til for å bli auktorisert revisor så blir jeg 32 år. Tror dere at det blir problem for meg å skaffe jobb etter det? Og hva har det si om man blir godkjent revisor samt auktorisert? Jeg har også vurdert å flytte til Norge når jeg er ferdig med mine studier,kan man jobbe som praktikant der og fremdeles bli godkjent revisor?? Hva er lönningen til en eksaminert revisor assisten,godkjent revisor og en auktorisert revisor??

  Takk for svaret

  MVH Aynur

 16. Derya said

  Hej!
  Jag är en ekonom med kandidat examen i företagsekonomi från mitt hemland och en högre ekonomi och
  redovisningsutbildning/redovisningsekonom från Påhlmans Handelsinstitut och kan nu kalla mig
  Redovisningsekonom.

  Jag undrar om det finns någon utbildning som är ett helt program som man kan läsa för att bli revisor eller måste man läsa ”lösa kurser” eller måste jobbe hos någon hos revisorsbyrå som revisorsasistent?
  MVH
  DERYA DÖZEN

 17. gulli said

  För att bli revisor måste du ha kandidat 3års utbildning
  o för att kunna sedan blir aukoriserad måste du har läsat master 240hp 4 års utbildning.

  för att blir revisor räcker det att du har uppfyllt dom kraven som står på RN revisor nämndens hemsida.

 18. Nicke said

  Jag har studerat företagsekonomi 90hp, juridik 45hp och nationalekonomi 22,5hp (saknar en delkurs på 7,5hp) och statistik 15hp. Sammanlagt blir då övriga obligatoriska ämnen 37,5hp. Uppfyller jag kraven då? Eller måste den sista delkursen i nationalekonomikursen också klaras av?

 19. Eric Saade said

  Fan va dålig sida!

 20. Aurora said

  Är det ingen som svarar på frågorna? Kan ju göra ett försök till ”Nicke” Du måste bli klar med Nek I för att kunna fortsätta läsa till revisor.

 21. Fredrik Eriksson said

  Hej. Jag har studerat ekonomprogrammet nu i 2 år och har bara kvar associationsrätt och några andra juridiska kurser samt uppsatsen. Nu är det så att jag vill studera utomlands 1 termin. Vad är bra kurer att välja då som ändå borde passa in i min examen? Jag vill jobba som revisor i framtiden.

 22. Emre said

  Hej jag går andra året på gymnasiet. Läser företagsekonomi osv. Men jag skulle vilja läsa juridik redan nu i sommar. Finns det någon möjlighet att göra det medans man går i gymnasiet?

 23. moqadasa said

  Är det ingen som svarar på frågorna? !!!!

 24. If you disregarded the Ugg guidelines and wore your boots
  in water, or else you dropped liquid on the boot, you could have stains along your boots.
  5L models from the ”Iridescence” allowance box, even with well-designed counterfeit bright
  Jiuzun base, so that this cut apparent just appropriate bright reflects ”Iridescence” the cradle of the neon, to the
  account of Hennessy cheap ugg boots Salon goes for the a
  large amount of admirable style. Nevertheless, with super delicate ease and convenience, increased desire, and winter weather season approaching, it is possible
  to still discover some good provides.

 25. When used under a doctor’s careful monitoring, pure green coffee bean extract reviews can play a big part in the overall success of your weight loss medicine give you side effects? If you’re a vegetarian, you
  may already have decided on a particular brand.

 26. Fantastic blog! Do you have any tips for aspiring writers?

  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like
  Wordpress or go for a paid option? There are so many options out there
  that I’m totally confused .. Any tips? Cheers!

 27. Click Here said

  you’re in point of fact a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you have done a wonderful activity on this topic!

 28. Ausra said

  Förlåt att jag stör er.
  Snälla, svara på min enkät, endast 2-3 min!

  Jag gör en marknadsundersökning till skolan och behöver er hjälp!
  Kan ni svara på min enkät om mitt bageri? 🙂
  Tusen tack!!

  http://www.enkät.se/surveyStart.php?pid=9408&mpid=0b47fe4a84c273ee5ae8adddf3471c4f

 29. Greetings from Colorado! I’m bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I enjoy the info you present here and can’t wait to take a look
  when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not
  even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome blog!

 30. Wonderful post but I was wondering if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Thanks!

 31. zabi said

  hej.1-hur många ämne behöver att man kommer in i gymnasiet om man skulle bli en revisor.2-kan man söka jobb efter gymnasiet.3-hur många år behöver att man läsa på universitet.

 32. Huda attaAllah said

  Hej
  Jag önska mig studera som revisor

 33. television repair 33027

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 34. Att Go Phones

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 35. blackmarket android

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 36. before and after weight loss

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 37. install cell phone spy software without phone

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 38. best cell phone spy software downloads

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 39. click through the following document

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 40. Braces Colors Brackets

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 41. evolution series world percussion 2.0

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 42. eric clapton

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 43. cell phone spy no access target phone

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 44. Caffè Verde Wikipedia

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 45. Shaver Advisor

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 46. Obat Alami Diare

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 47. sims freeplay hack tool free download no survey

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 48. Esgotadas as possibilidades de solução negociada e envidados todos e
  cada um dos esforços para cobrança administrativa sem sucesso, a
  empresa possui seu débito inscrito em dívida ativa. http://podnova.com/player/player_add_frame.php?url=http%3A%2F%2Fwww.contabilidadesemfronteiras.com.br%2Fnossos-servicos%2F&cat=McIntyre+In+The+Morning

 49. Wikipedia said

  By such another scenario, cheap loans are packaged handy.

  These were the collateralized debt adverse credit
  cards debt amalgamation loans. Can find authentic payday home loans online? http://www.wikipedia.org

 50. Aos 34 anos e com muita agressividade sexual,
  a musa foi uma das responsáveis por mudar comportamento das mulheres dos anos 90.
  Além da clássica cena do cruz-descruza de pernas (que diversos até hoje
  perguntam se mostrou ou não mostrou), no filme ela foi responsável por levar a
  loucura, em todos e cada um dos sentidos, investigador interpretado por
  Michael Douglas. http://www.jegher.it/index.php?option=com_phocaguestbook&id=1

 51. xvideos said

  Ela conta que em suas primeiras testes como atriz pornô procurou
  levar para set aquilo que como telespectadora estimaria de ver. http://www.linneakibe.se/2013/01/tack-men-nej-tack/comment-page-36/

 52. verano said

  Wonderful blog you have here but I was curious about if you knew of any message boards that cover the
  same topics discussed in this article? I’d really love to be a part of
  online community where I can get feed-back from other knowledgeable people that share
  the same interest. If you have any recommendations, please
  let me know. Thanks!

 53. hernando said

  Hi there to every body, it’s my first pay
  a visit of this blog; this weblog contains awesome and genuinely good stuff for visitors.

 54. On one side sat the f᧐llowеrs in gold. http://bj-xingya.com/comment/html/?64968.html

 55. The blockchain isn’t just for Bitcoin transactions. http://www.telavmi.com/comment/html/?59473.html

 56. Amazon Internet Companies is an Equal Alternative Employer. http://www.ikiva.cn/comment/html/?126755.html

 57. What Companies want is a marketing technique. http://www.thekingdomqueens.com/HerStory/id/73131

 58. Florida said

  With the web the probabilities for advertising and marketing are infinite! http://www.mdeparis.it/UserProfile/tabid/84/UserID/236273/Default.aspx

 59. ecommerce said

  What i don’t understood is if truth be told how you’re now
  not really much more smartly-preferred than you might be now.
  You’re so intelligent. You already know thus significantly when it comes to this subject, made me in my opinion consider it from
  numerous numerous angles. Its like men and women are not fascinated unless it’s one thing to do with Woman gaga!
  Your own stuffs great. Always care for it up!

 60. download said

  An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who was conducting a little
  research on this. And he actually ordered me dinner due to the fact that I discovered it
  for him… lol. So allow me to reword this….
  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about
  this subject here on your website.

 61. jacks-handys.de

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 62. air conditioner soft start

  Vilken utbildning krävs för att bli revisor? | Allt om revision

 63. Amazing! Its in fact remarkable piece of writing, I have got much clear idea concerning from this article.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: